Fortsätt till huvudinnehåll

Rökta räkor och hemgjord aioli



Jag är inte överförtjust i vanliga räkor, men däremot rökta räkor, det älskar jag. Första gången jag åt det var på Fjäderholmarna en varm sommardag, och sen dess är det något jag måste ha på somrarna och gärna även övriga året. Jag tycker att de är godast tillsammans med vitlöksbröd med örter och min hemgjorda aioli. Jag har tidigare trott att aioli var svårt att göra själv, men det går superlätt och snabbt, så testa gärna mitt recept, och åk till Fjäderholmarna om du är i Stockholm på sommaren, det är underbart där!

Sessas Aioli

2 äggulor
4 pressade vitlöksklyftor (kan minskas ner till häften om mild smak önskas)
2 tsk vitvinsvinäger
Lite salt efter smak
2,5 dl av Zetas neutrala rapsolja (jag har testat med andra oljor men inte blivit nöjd)

Det viktiga är att alla ingredienser har samma temperatur, så ställ gärna fram i rumstemperatur ett tag innan. Blanda samman alla ingredienser utom oljan och starta elvispen, droppa sen i oljan lite, lite i sänder tills all olja vispats in och det måste vispas konstant. Tänk på att desto mer olja, desto fastare blir aiolin, så om en tjockare variant önskas så häll i en större mängd olja och önskas en lösare variant så är det bara att sluta hälla i olja när den nått önskad konsistens. 

Lycka till!

Kommentarer

  1. Vad roligt att du gillade min recept,tack så mycket för din feedback och tack för tipset!

    Mvh/ Vanessa

    SvaraRadera
  2. Hej Jag tycker dina artiklar är mycket intressant, besökte jag din hemsida och jag har noterat några recept. Från Spanien Jag inbjuder dig att besöka min matlagning blogg som ligger i Valencia varje vecka ska jag uppdatera, är mycket positiv om andra matkulturer.

    Valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Du vet vad som är TARONCELLO? (hemlagad), ensam i min blogg hittar du svaret - ...

    Jag kommer att följa besöka en hälsning Chefgonin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vad roligt att du fann mina artiklar intressanta. Jag är själv också väldigt intresserad av olika matkulturer så jag ska självklart besöka din blogg.

      Med vänliga hälsningar/ Sessa:)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver