måndag 20 maj 2013

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag!


Romrussin:
2 dl russin
1 dl mörk rom  

Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in.

Till kakan:  
150 g smält smör
3 dl råsocker
3 dl vetemjöl
2 ägg

Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar.

Rom smörkräm:

300 g rumsvarmt smör
1 dl ljust muscovadosocker
0,5-0,75 dl mörk rom
4 dl florsocker
3 tsk snabbespresso (pulver inte färdigt)
0,5 tsk vaniljpulver

Rör/vispa ihop alla ingredienser så det är helt blandat och stryk ut mellan bottnarna och spritsa sedan över hela kakan. Vill man kan man marinera sultanrussin i rom till dekoration av kakan, servera gärna med kaffe.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar