söndag 12 maj 2013

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousseTill min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra.

Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa dessa och blanda med kaksmulorna. Rör ihop detta med 100 g smält extrasaltat smör, tryck ut i botten av en springform där botten klätts med plastfolie och kanterna täckts med plastfilm, av samma typ som OH-plast (ca 23-24 cm i diameter) och kyl detta i frysen. 

Mjölkchokladkräm med lakrits: Hacka 200 g mjölkchoklad och häll 1 dl varm grädde (som man låtit koka upp) över chokladen och rör ihop tills chokladen smält helt. Tillsätt 1 msk lakritspulver och 50 g smör och mixa sedan slätt med en mixerstav. Häll detta över botten och kyl det sen i frysen i en timme.

Salt karamellmousse: Blötlägg ett gelatinblad i kallt vatten som ska få stå i 5 minuter och vispa 3,5 dl grädde i en skål. Blanda 1,25 dl socker och 0,75 dl vatten i en kastrull och koka till gyllenbrun karamell, här gäller det att inte röra för mycket för då bildas sockerkristaller och stoppa i precis rätt tid, för det bränns lätt. Häll på 2 dl varm grädde (som man låtit koka upp) lite åt gången och koka ihop under omrörning och tillsätt 65 g extrasaltat smör och 1 tsk salt.  Hacka samtidigt 50 g mjölkchoklad och blanda med karamellsåsen och rör ihop detta, samt avsluta med att tillsätta gelatinbladet och när det är slätt hälls det ner i grädden man vispat och vänds ihop försiktigt. Häll sedan detta i formen över mjölkchoklad lagret och kyl det i frysen, den ska vara helt fryst. Fram till det här momentet kan alltså göras ett par dagar i förväg.

Mörk choklad ganache: Hacka 100g mörk choklad och lägg i en skål, koka upp 1 dl vispgrädde med 25 g ljust muscovadosocker och häll över chokladen. Rör tills det smält och tillsätt slutligen 25 g smör. Fördela detta över den kylda moussen och ställ sedan kylen minst två timmar gärna mer, så att tårtan också får tina till bra konsistens. Dekorera och servera, gärna med en klick lättvispad grädde till!
Sen är det bara att njuta, vi provade faktiskt att frysa om delen av tårtan som blev över över (även om man inte brukar frysa om något man tinat generellt) och den har smakat fin fint även efter. Den är väldigt mäktig så tänk på att det räcker med en liten bit. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar