tisdag 17 april 2012

Rökta räkor och hemgjord aioliJag är inte överförtjust i vanliga räkor, men däremot rökta räkor, det älskar jag. Första gången jag åt det var på Fjäderholmarna en varm sommardag, och sen dess är det något jag måste ha på somrarna och gärna även övriga året. Jag tycker att de är godast tillsammans med vitlöksbröd med örter och min hemgjorda aioli. Jag har tidigare trott att aioli var svårt att göra själv, men det går superlätt och snabbt, så testa gärna mitt recept, och åk till Fjäderholmarna om du är i Stockholm på sommaren, det är underbart där!

Sessas Aioli

2 äggulor
4 pressade vitlöksklyftor (kan minskas ner till häften om mild smak önskas)
2 tsk vitvinsvinäger
Lite salt efter smak
2,5 dl av Zetas neutrala rapsolja (jag har testat med andra oljor men inte blivit nöjd)

Det viktiga är att alla ingredienser har samma temperatur, så ställ gärna fram i rumstemperatur ett tag innan. Blanda samman alla ingredienser utom oljan och starta elvispen, droppa sen i oljan lite, lite i sänder tills all olja vispats in och det måste vispas konstant. Tänk på att desto mer olja, desto fastare blir aiolin, så om en tjockare variant önskas så häll i en större mängd olja och önskas en lösare variant så är det bara att sluta hälla i olja när den nått önskad konsistens. 

Lycka till!

4 kommentarer:

 1. Vilka goda recept du har! Har du hört om sajten Hittarecept.se?:)

  Om du är intresserad av att få mera trafik till din blogg så rekommenderar jag att du registrerar dig på Hittarecept.se! Just nu indexerar vi över 300 000 recept och via oss kan bloggarna på vår matbloggstoppen få t.o.m. 10 000+ besökare per vecka!
  Du registrerar dig enkelt här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

  Mvh
  Ann-Sofi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillade min recept,tack så mycket för din feedback och tack för tipset!

   Mvh/ Vanessa

   Radera
 2. Hej Jag tycker dina artiklar är mycket intressant, besökte jag din hemsida och jag har noterat några recept. Från Spanien Jag inbjuder dig att besöka min matlagning blogg som ligger i Valencia varje vecka ska jag uppdatera, är mycket positiv om andra matkulturer.

  Valenciagastronomic.blogspot.com.es

  Du vet vad som är TARONCELLO? (hemlagad), ensam i min blogg hittar du svaret - ...

  Jag kommer att följa besöka en hälsning Chefgonin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad roligt att du fann mina artiklar intressanta. Jag är själv också väldigt intresserad av olika matkulturer så jag ska självklart besöka din blogg.

   Med vänliga hälsningar/ Sessa:)

   Radera