söndag 24 augusti 2014

Sessas stekta ris med kyckling (Khao phad gai)

Jag älskar thaimat och just stekt ris med kyckling är en rätt som jag väljer många gånger, trots att den inte är stark. Annars gillar jag generellt starka rätter och där har ju thaiköket mycket att erbjuda. Nu har jag testat mig fram och gjort min version av rätten och inte helt oväntat har jag lagt till chili, men också koriander och en sojadressing (som inte är rakt av thailändsk i sin smak). Jag tycker då att det blev riktigt lyckat, och gillar man inte stark mat så minska eller uteslut chilin helt!Ingredienser:                                                                                                             4 portioner

400 g strimlad kycklingfilé
4 st pressade vitlöksklyftor
Rikligt med smör till stekning eller olja om det föredras
ca 800 g kokt jasminris
1 st hackad gul lök
3 st tunt skivade salladslökar
1 dl finhackad koriander
1 st hackad röd chili
2 morötter skurna i tunna slantar
2 msk fisksås (finns hos de flesta matbutikerna på asiatiska avdelningen)
4 msk thailändsk mushroomsoy ( en ljus soja som man lättast hittar på asiatiska matbutiker)
Lite svartpeppar
3 st ekologiska ägg (lätt uppvispade)
Lite koriander till garnering

Gör så här:

Stek kycklingen i rikligt med smör tillsammans med lök, chili, vitlök, svartpeppar samt morötter och bryn tills kycklingen är genomlagad. Tillsätt därefter det tillagade riset och ringla över fisksåsen och sojan, rör runt tills det är väl blandat och allt ris fått färg av sojan. Skjut sedan riset åt sidorna i stekpannan och bilda ett hål i mitten. Häll ner de uppvispade äggen där och rör tills det är en mjuk äggröra. När äggen börjar kännas färdiga, häll ner koriandern och salladslöken och blanda ordentliget. Sedan är det färdigt att servera, gärna med tillbehör som följer nedan.

Valfria tillbehör:

*Finhackade salta jordnötter att strö över
*Thai sweetchilisås, helst av thailändsk typ
*Stark sojadressing/dipsås

Sojadressing:

1 msk fisksås
1 msk limejuice
3 msk ljus thaisoja
1 krm sesamolja (tar lätt över så det räcker med lite)
1 tsk mörk soja
1 st tunt skivad röd chili
1 pressad vitlök

Blanda samman alla ingredienser och servera i små portionsskålar bredvid övriga tillbehör och det stekta riset. Den här dippen har lite andra influenser då jag har tillsatt sesamolja. Det är självklart en smaksak om man vill ha det, men testa gärna. Jag tycker att det passar väldigt bra ihop.

Tips:  Om man lagar middag med jasminris dagen innan så gör extra och förvara i kylen, så kan det användas till det stekta riset. Dipen kan med fördel förberedas dagen innan också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar