Fortsätt till huvudinnehåll

Syrlig citronmoussetårta med salt lakritskaramell och maräng



Det här var en av tårtorna jag bjöd på vid mitt 30-års kalas. Jag är vill helst att mina bakverk ska vara mer än bara söta och har därför valt en fräscht syrlig citronmousse tillsammans med lakritskaramellens sötma och sälta, samt den spröda och söta marängen. De som gillar lakrits bara älskar den här! Som dekoration kan man gärna till exempel pudra över lakritspulver med exempelvis en spetsduk som schablon eller bara täcka med saltlakritsflakes, vilket jag valde i det här fallet för extra mycket lakritssmak.


1 marängbotten (köpt eller hemgjord)

Salt lakritskolafyllning

80 g strösocker
3 msk vatten
75 g ljust muscovadosocker
10 st turkiskpeppar karameller
1 msk lakritspulver
50 g rumstempererat smör
1 dl het vispgrädde
½ tsk havssalt

1. Börja med att förbreda en skål med muscovadosocker, lakrits och turkisk peppar (som har mortlats till pulver/små smulor) samt mät upp grädden och smöret. Ställ detta åt sidan redo att röras ner i steg 3. 

2. Blanda strösocker och vatten som en sockerlag i en kastrull, koka det mycket försiktigt under omrörning vid behov (så lite som möjligt) med metall eller träsked (plast kan smälta) tills det blivit gyllenbrunt och karamelliserat. 

3. Värm vispgrädden och lyft karamellen från plattan. Rör försiktigt ner grädden och alla övriga ingredienserna i karamellen, och fortsätt röra tills det smält samman hyfsat. Ställ tillbaka den på plattan rör ihop allt helt samt låt sjuda i 2-5 minuter, tills det tjocknat. Testa genom att se att den kan täcka baksidan på en sked. 

4. Ta bort från värmen, rör i saltet och låt svalna lite (inte för mycket så att det hinner segna) innan det hälls över en marängbotten placerad i en springform. Låt därefter svalna helt så att kolan stelnar/segnar till, i kyl eller frys.

Citronmousse

2 st gelatinblad (som blötläggs enligt anvisning)
1 dl lemoncurd
1 citron som ska bli puré
2 st äggulor
1/2 dl socker
3 dl vispgrädde

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, och vispa grädden i en annan. Riv ner zest från 1 citron i en kastrull, filea citronen och mixa till puré med stavmixer och som blandas med zesten, tillsätt sen 1 dl lemoncurd och smält samman under omrörning i en kastrull på svag värme bara tills att det blandats. Rör ner gelatinbladen som blötlagts enligt anvisning med den värmda citronblandningen och blanda sen med äggsmeten. Vänd slutligen ihop det med den vispade grädden och häll i formen över den salta lakritskaramellen. Låt stå i frys tills den stelnat och dekorera och servera sedan, eller förvara i frys om den gjorts i förväg. Ta fram och låt tina i kyl från och med kvällen innan servering i såna fall och lossa försiktigt från kanterna med en kniv.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver