onsdag 26 juni 2013

Syrlig citronmoussetårta med salt lakritskaramell och marängDet här var en av tårtorna jag bjöd på vid mitt 30-års kalas. Jag är vill helst att mina bakverk ska vara mer än bara söta och har därför valt en fräscht syrlig citronmousse tillsammans med lakritskaramellens sötma och sälta, samt den spröda och söta marängen. De som gillar lakrits bara älskar den här! Som dekoration kan man gärna till exempel pudra över lakritspulver med exempelvis en spetsduk som schablon eller bara täcka med saltlakritsflakes, vilket jag valde i det här fallet för extra mycket lakritssmak.


1 marängbotten (köpt eller hemgjord)

Salt lakritskolafyllning

80 g strösocker
3 msk vatten
75 g ljust muscovadosocker
10 st turkiskpeppar karameller
1 msk lakritspulver
50 g rumstempererat smör
1 dl het vispgrädde
½ tsk havssalt

1. Börja med att förbreda en skål med muscovadosocker, lakrits och turkisk peppar (som har mortlats till pulver/små smulor) samt mät upp grädden och smöret. Ställ detta åt sidan redo att röras ner i steg 3. 

2. Blanda strösocker och vatten som en sockerlag i en kastrull, koka det mycket försiktigt under omrörning vid behov (så lite som möjligt) med metall eller träsked (plast kan smälta) tills det blivit gyllenbrunt och karamelliserat. 

3. Värm vispgrädden och lyft karamellen från plattan. Rör försiktigt ner grädden och alla övriga ingredienserna i karamellen, och fortsätt röra tills det smält samman hyfsat. Ställ tillbaka den på plattan rör ihop allt helt samt låt sjuda i 2-5 minuter, tills det tjocknat. Testa genom att se att den kan täcka baksidan på en sked. 

4. Ta bort från värmen, rör i saltet och låt svalna lite (inte för mycket så att det hinner segna) innan det hälls över en marängbotten placerad i en springform. Låt därefter svalna helt så att kolan stelnar/segnar till, i kyl eller frys.

Citronmousse

2 st gelatinblad (som blötläggs enligt anvisning)
1 dl lemoncurd
1 citron som ska bli puré
2 st äggulor
1/2 dl socker
3 dl vispgrädde

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, och vispa grädden i en annan. Riv ner zest från 1 citron i en kastrull, filea citronen och mixa till puré med stavmixer och som blandas med zesten, tillsätt sen 1 dl lemoncurd och smält samman under omrörning i en kastrull på svag värme bara tills att det blandats. Rör ner gelatinbladen som blötlagts enligt anvisning med den värmda citronblandningen och blanda sen med äggsmeten. Vänd slutligen ihop det med den vispade grädden och häll i formen över den salta lakritskaramellen. Låt stå i frys tills den stelnat och dekorera och servera sedan, eller förvara i frys om den gjorts i förväg. Ta fram och låt tina i kyl från och med kvällen innan servering i såna fall och lossa försiktigt från kanterna med en kniv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar