Fortsätt till huvudinnehåll

Recept på smakrik tomatbruschetta

Bruschetta är alltid gott tycker jag och kan göras som ett enkelt försnack eller som en förrätt beroende på storlek. Här har jag gjort ett recept som är en variant av den klassiska tomat bruschettan men i mix med den klassiska svenska lök och tomat salladen. Det är optimalt på rostat lantbröd, men det är gott att ha till kött också, som på bilden nedan då det är fördelat över grillad fläskfilé.



Tomat röran: Köttet från 3 solmogna tomater hackas fint (ta bort kärnorna så att det inte blir så blött), i det blandas sen en hel kruka färsk basilika som hackats. Finhacka därefter 1/2-1 gul lök, 2 vitlöksklyftor och 2 st röda chilifrukter (mild 5 av 10). Rör ihop allt och blanda sedan en vinägrett innehållande; 2 tsk honung, 2 tsk rödvinsvinäger, saften av 1/2-1 citron, 3-4 msk god olja, 1 tsk salt och nymalen svartpeppar. Förbered gärna på morgonen och låt stå i kylen under dagen och riktigt gotta till sig, tänk på att ha lock då allt i kylen annars kommer få smak av det här.

Sen behövs också lantbröd, ett par klyftor vitlök, olja eller/och smör. Skiva ett gott lantbröd och rosta i ugn med lite pressad vitlök, samt smör eller god olja. Fördela tomatröran på de varma ugnsrostade brödskivorna och njut! Drick gärna en torr Prossecco eller ett ljust italienskt öl till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver