söndag 23 juni 2013

Moussetårta med smak av saltad lönnsirap och kanderade pecannötter


Det här är en av tårtorna jag skapade till min 30 års dag och dessutom i sällskap av min kära vän Emmy som är lika baktokig som jag. Jag är helt förälskade i smaken av lönnsirap och precis som till karamell så lyfts lönnsirapens smak till en annan nivå när lite sälta tillsätts. Jag tycker mycket om när det inte blir för sött men ta bara 0,5 tsk salt i moussen  om en sötare variant önskas, så blir det mer en smakförstärkare eller uteslut helt så blir det inte en söt-salt mousse som jag valt här, men det ska nämnas att den var väldigt omtyckt av gästerna i varianten enligt receptet.

 Botten: 

Ta kakorna från 1,5 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 100 g flagad mandel och krossa dessa och blanda med kaksmulorna. Rör ihop detta med 150 g smält normalsaltat smör, tryck ut i botten och upp på kanterna av en springform och kyl detta i frysen. 

Salt lönnsirapsmousse: 

Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten som får stå i 5 minuter och vispa 4 dl grädde lätt i en skål. Blanda samman 1,5 dl lönnsirap, 1 tsk vaniljpulver, 2 äggulor och tillsätt 75 g smält normalsaltat smör rör samman de varma ingredienserna. Tillsätt gelatinbladen i den varma blandningen och när det är smält och väl blandat så hälls allt ner i den vispade grädden och vänds ihop försiktigt. Tillsätt slutligen 0,5-1 tsk salt (smaka av och välj mängd beroende på hur mycket sälta som önskas) och rör samman.  Häll sedan detta i formen och kyl det i frysen så sätter sig moussen snabbare eller låt den bli helt fryst om det är ett par dagar i förväg.

Innan servering: 

Låt tårtan tina i kylen från och med kvällen innan servering om den har frysts, men lossa gärna från springformen när den ännu är fryst!. Börja också med dekorationen minst en timme före servering, enligt anvisning som följer. Smält ihop 2 msk lönnsirap samt 1 msk socker och låt koka ihop och smälta helt i en stekpanna. Lägg ner 100 g pecannötter i blandningen, rör om och ta från plattan när nötterna är täckta. Flytta över nötterna till en ugnsform klädd med bakplåtspapper och fördela med lite mellanrum. Ställ in nötterna i ugnen i ca 15 minuter på 175 grader och blanda runt efter halva tiden. Ta ut från ugnen och separera nötter som klibbat samman, låt stelna och dekorera tårtan med dessa och karamellen som blir i botten när det svalnat. Blir det nötter över så är de väldigt goda att äta som de är också, men gärna med lite salt på då!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar