Fortsätt till huvudinnehåll

Moussetårta med smak av saltad lönnsirap och kanderade pecannötter


Det här är en av tårtorna jag skapade till min 30 års dag och dessutom i sällskap av min kära vän Emmy som är lika baktokig som jag. Jag är helt förälskade i smaken av lönnsirap och precis som till karamell så lyfts lönnsirapens smak till en annan nivå när lite sälta tillsätts. Jag tycker mycket om när det inte blir för sött men ta bara 0,5 tsk salt i moussen  om en sötare variant önskas, så blir det mer en smakförstärkare eller uteslut helt så blir det inte en söt-salt mousse som jag valt här, men det ska nämnas att den var väldigt omtyckt av gästerna i varianten enligt receptet.

 Botten: 

Ta kakorna från 1,5 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 100 g flagad mandel och krossa dessa och blanda med kaksmulorna. Rör ihop detta med 150 g smält normalsaltat smör, tryck ut i botten och upp på kanterna av en springform och kyl detta i frysen. 

Salt lönnsirapsmousse: 

Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten som får stå i 5 minuter och vispa 4 dl grädde lätt i en skål. Blanda samman 1,5 dl lönnsirap, 1 tsk vaniljpulver, 2 äggulor och tillsätt 75 g smält normalsaltat smör rör samman de varma ingredienserna. Tillsätt gelatinbladen i den varma blandningen och när det är smält och väl blandat så hälls allt ner i den vispade grädden och vänds ihop försiktigt. Tillsätt slutligen 0,5-1 tsk salt (smaka av och välj mängd beroende på hur mycket sälta som önskas) och rör samman.  Häll sedan detta i formen och kyl det i frysen så sätter sig moussen snabbare eller låt den bli helt fryst om det är ett par dagar i förväg.

Innan servering: 

Låt tårtan tina i kylen från och med kvällen innan servering om den har frysts, men lossa gärna från springformen när den ännu är fryst!. Börja också med dekorationen minst en timme före servering, enligt anvisning som följer. Smält ihop 2 msk lönnsirap samt 1 msk socker och låt koka ihop och smälta helt i en stekpanna. Lägg ner 100 g pecannötter i blandningen, rör om och ta från plattan när nötterna är täckta. Flytta över nötterna till en ugnsform klädd med bakplåtspapper och fördela med lite mellanrum. Ställ in nötterna i ugnen i ca 15 minuter på 175 grader och blanda runt efter halva tiden. Ta ut från ugnen och separera nötter som klibbat samman, låt stelna och dekorera tårtan med dessa och karamellen som blir i botten när det svalnat. Blir det nötter över så är de väldigt goda att äta som de är också, men gärna med lite salt på då!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver