tisdag 14 maj 2013

Ljuvlig tårta med jordgubbsmousse, rabarber och vaniljkräm


I lördags skulle jag firas i förtid då jag fyller 30 år i sommar och då gjorde jag den här tårtan, det var en sån där gång när allt krånglade. Jag hade inte hunnit köpa modelleringschokladen, så den här gången fick jag göra den själv. Första satsen skar sig totalt och jag fick kasta den, men skam den som ger sig, andra vändan gick bättre. Det är dock smidigt att beställa färdig så jag kommer nog att göra så i fortsättningen. Man kan självklart göra bara själva moussen i receptet som en dessert, för den är ljuvlig i sig. Eller varför inte göra en enkel mandelbotten och bre moussen över den som en enkel moussetårta. Ja möjligheterna är oändliga, så plocka gärna delar ur receptet, eller gör det som helhet.
1 st tårtbotten färdig eller hembakad i 4 delar (se grundrecept) kan förberedas dagen innan.

Vit modelleringschoklad (kan beställas från tartdecor.se) eller göras själv.
Färska bär till dekoration
Ett spets- eller sidenband

1. Rabarberfyllning 

250 g rabarber
1 dl syltsocker
1⁄2 tsk vaniljpulver

Skölj och hacka rabarbern i små slantar, låt detta och syltsockret koka ihop tills rabarbern blivit simmig och mjuk, samt tillsätt slutligen vaniljen och låt svalna. Den kan med fördel förberedas dagen innan.

2. Vaniljkräm

2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 msk socker
1 1⁄2 msk potatismjöl
2 st äggulor
2 tsk vaniljpulver

Sjud samman allt utom 1 dl grädde och vaniljen. Detta under konstant omrörning tills det blivit en tjock fin kräm. Var försiktig så att det inte börjar koka också, annars kan det lätt klumpa sig/skära sig. Vispa den resterande grädden med vaniljen och rör sedan samman med äggkrämen. 

3. Jordgubbsfyllning

250 g jordgubbar
1 dl syltsocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk Drottningholms hallonlikör

Blanda allt utom vaniljen i en kastrull och koka samman, tillsätt slutligen vaniljen, låt svalna lite. Det ger ca 3 dl, varav att 2 dl ska smaksätta moussen och ca 1 dl breds på näst sista botten.

4. Jordgubbsmousse

2 st gelatinblad (som blötläggs enligt anvisning)
2 dl jordgubbsfyllning (se ovan)
2 st äggulor
1/2 dl socker
3 dl vispgrädde

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, och vispa grädden i en annan. Rör ner gelatinbladen med 2 dl av den varma jordgubbsfyllningen och blanda sen med äggsmeten. Vänd slutligen ihop det med den vispade grädden.


Montering och dekoration:

Använd gärna hallon- eller jordgubbsjuice och stänk lite över bottnarna för extra saftighet. Om tårtan har bakats i en springform så är det fördelaktigt att montera i den, vilken kan kläs i plastfolie för att det lätt ska kunna lossas. Placera första botten i och fördela rabarberfyllningen, lägg på andra botten och bred ut vaniljkrämen, därefter läggs tredje botten på och där fördelas 1 dl av jordgubbsfyllningen och slutligen läggs den fjärde botten på och där breds moussen ut. Detta ska sen stelna i kyl några timmar helst över natten, har man ont om tid kan man ställa den i frysen en stund. Använder man en köpt tårtbotten så är de oftast i tre lager, och då skulle jag lägga moussen direkt ovanpå jordgubbsfyllningen. 

När den är klar så skär försiktigt längs kanten i springformen  innan den lossas (om plastfolie inte använts vill säga), kavla ut den vita chokladen till en lång remsa och placera runt tårtan. Knyt ett band runt och dekorera med de färska bären, tänk på att skära med kniv genom chokladkanten vid servering annars förstörs den lätt, men sen är det bara att njuta.

Jag visar varianter till dekorationen nedan också. Man kan lägga till en vit choklad ros om man inte dekorerar med bär och hålla den mer skir, eller addera rosen till bärdekorationen.
Hoppas ni tycker om den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar