onsdag 15 maj 2013

Klassisk tårtbotten

Tårtbotten                                                                                                              175 grader

5 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl special
3 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver (inte vaniljsocker då måste mängden ökas)

Sätt på ugnen, vispa ägg och socker tills det är ljust och pösigt. Blanda de torra ingredienserna väl och sikta ner det i äggsmeten. Vänd samman försiktigt utan att röra för mycket, då man vill att luftigheten ska vara kvar. potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Använd en rund springform med 23-24 cm diameter som är smörjd och bröad med ströbröd, eller varför inte flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen det kan vara lagom med cirka 45-50 minuter, men kolla med brödsticka, för olika ugnar kan grädda olika snabbt. Tänk på att inte öppna för tidigt och kolla för då kan den få "pyspunka" och bli platt och gummiaktig. Får bottnarna för mycket färg ovanpå så kan man alltid skära bort det översta lagret. Dela inte bottnarna förrän den har svalnat, 3-4 delar är lämpligt beroende på hur tunna bottnar man vill och vågar skära.

Vill man kan man smaksätta med tex. 2-3 msk kakao för en choklad variant, eller 1 tsk stött kardemumma. Zest från citron med lite ingefära eller lime ger god smak, likväl som apelsin. Allt beroende på vilken typ av tårta den ska vara i.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar