Fortsätt till huvudinnehåll

Klassisk tårtbotten

Tårtbotten                                                                                                              175 grader

5 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl special
3 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver (inte vaniljsocker då måste mängden ökas)

Sätt på ugnen, vispa ägg och socker tills det är ljust och pösigt. Blanda de torra ingredienserna väl och sikta ner det i äggsmeten. Vänd samman försiktigt utan att röra för mycket, då man vill att luftigheten ska vara kvar. potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Använd en rund springform med 23-24 cm diameter som är smörjd och bröad med ströbröd, eller varför inte flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen det kan vara lagom med cirka 45-50 minuter, men kolla med brödsticka, för olika ugnar kan grädda olika snabbt. Tänk på att inte öppna för tidigt och kolla för då kan den få "pyspunka" och bli platt och gummiaktig. Får bottnarna för mycket färg ovanpå så kan man alltid skära bort det översta lagret. Dela inte bottnarna förrän den har svalnat, 3-4 delar är lämpligt beroende på hur tunna bottnar man vill och vågar skära.

Vill man kan man smaksätta med tex. 2-3 msk kakao för en choklad variant, eller 1 tsk stött kardemumma. Zest från citron med lite ingefära eller lime ger god smak, likväl som apelsin. Allt beroende på vilken typ av tårta den ska vara i.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver