torsdag 21 mars 2013

Recept på min favoritglass, cookies- and creamparfait

Jag älskar glass från Häagen Dazs och de har en variant som heter Cookies and cream, vilken jag har haft svårt att få tag på. Till slut slog det mig att det är ju inte svårare än att jag försöker återskapa smaken själv, så här kommer mitt recept! På bilden nedan så fryste jag in parfaiten (du behöver alltså ingen glassmaskin) i portionsformar och toppade med maränger i olika storlekar som jag gjorde av äggvitorna som blir över när man gör glassen. Som sista finish häller jag min chokladkolasås över, det blir verkligen pricken över i:et!



Recept: Cookies and cream parfait

Ingredienser: 4 dl vispgrädde, 4 ekologiska äggulor, 1 dl socker, 2 msk ljus sirap, 1 tsk vaniljpulver och 1 paket Oreo cookies.

Vispa vispgrädden i en bunke och vispa samman alla övriga ingredienser utom kakorna i en annan bunke. Blanda sedan ihop grädden med äggsmeten och krossa därefter kakorna och blanda samman med parfaiten. Frys  minst 4-5 timmar och ta fram 20-30 min före servering, det är verkligen en perfekt dessert att förbereda några dagar i förväg om så önskas.

Chokladkolasåsen görs lämpligast just innan servering men glassen är givetvis god även utan kolasåsen. 

Recept: Kolasås med smak av choklad

Ingredienser: 1 dl vispgrädde, 0,5 dl ljust muscovadosocker, 0, 5 dl ljus sirap, 0,5 krm salt, 0,5-1 tsk kakaopulver, 1 tsk vaniljpulver och 1 msk smör.

Blanda allt utom smöret och låt koka upp under konstant omrörning tills det tjocknat. Tillsätt slutligen smöret och låt svalna lite innan servering. Vill man ha lite mindre sötma så är det alltid gott att göra salt kolasås, då tillsätter du sist av allt 1 tsk havssalt och blandar försiktigt, det blir väldigt gott tycker jag, men det är en smaksak.

Kram från mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar