Fortsätt till huvudinnehåll

Julstämning deluxe

Vintern är inte direkt min favoritårstid, men nu börjar det närma sig jul och det är min absoluta favorithögtid. Problemet är ju bara att julstämningen ska infinna sig också, vilket inte alltid är så lätt när december är min (och många andras) mest hektiska period på jobbet och hemma. Men nu när granen är dekorerad, första adventsfikat har varit och årets första julbord tagit plats på fantastiska Skeppsviks herrgård, så börjar julkänslan infinna sig.



Förr trodde jag att jag skulle få den där känslan av mig själv, men med åren har jag insett att det kräver lite jobb faktiskt. Mina knep för att hamna "där" är några enkla steg. Julgardinerna, julstjärnorna och adventsstakarna ska givetvis upp samt att ljus ska tändas överallt, och gärna det här doftande julljuset från Yankee Candle som är som en explosion av juldoft. Sen måste jullistorna börja spelas på Spotify med bland annat Frank Sinatra som sjunger "Have yourself a merry little christmas" och till det gärna lussebullar eller pepparkakor med ädelost ackompanjerat av god glögg.



Men nummer ett alla gånger är att inte stressa! Därför ser jag till att alla presenter är inköpta och inslagna till första advent, så att jag kan lägga dessa under granen då. Om man sparar på det och gör det i sista sekund, så finns pressen hela december och sen får man stressa när man ska ut i långa köer dagarna innan julafton. Så har du inte gjort det än? Gör det då nu, då är det faktiskt riktigt roligt och man kan njuta resten av tiden.



Julgranen är också viktig och jag är glad att jag efter många år känner att den nu är komplett. På bilderna visar jag några av mina favorit dekorationer, som gör att granen trots att den är julig passar bra med all annan "vanlig" inredning. Eftersom jag tar fram den till första advent (eller tidigare, ha, ha) så är inte min gran äkta, men det gör inget tycker jag.



Julen är för många en tid där det skapas mycket stress av måsten och förväntningar som ska uppfyllas. Men jag tror på en mer mindfull jul, inget behöver vara på ett visst sätt för att det "ska" vara så. Ha den jul du vill ha och mys, det som inte hinns med det hinns inte med, och det spelar faktiskt ingen roll. Jag har inte julbakat ännu och då jag många vardagar jobbar tio-tolv timmar per dag under december så väljer jag att släppa det. Finns tiden och lusten så gör jag det och annars så köper jag färdigt, och det går det med. Julen handlar ju om att få vara med sina nära och kära mest av allt.

Så fundera hur du vill att din jul ska vara och skapa de förutsättningarna, men framförallt om du är den som brukar göra allt? Be om hjälp! Det är bättre att alla hjälps åt och att man kanske har knytis rent utav, så att alla kan få en stressfri, stämningsfylld, avslappnad och fröjdefull jul.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver