Fortsätt till huvudinnehåll

Dalahästar och pyssel

En av mina nyfunna hobbyfavoriter är att göra Dalahästar i 1700- tals stil. Min första häst täljde, slipade samt målade jag under ett besök i Mora i somras och innan jag åkte hem hade jag köpt med två fulla påsar med trä ämnen. Det tar sin tid men är jätteroligt och faktiskt väldigt avkopplande att pyssla på med. Det här var den första hästen jag gjorde, och sen var jag som sagt fast. Har ni vägarna förbi Nusnäs eller Furnäs så passa på att införskaffa trä ämnen och sen är det bara att sätta igång och låta fantasin flöda!



Den klassiska Dalahästen i all sin ära men 1700-tals varianten som jag såg en utställning av tilltalade mig mycket mer även om även dessa har sin charm. Jag blev riktigt förvånad när jag såg prisen, en medelstor häst i 1700-tals stil kunde gå loss på över 3000 kronor.

Så här ser de ut innan man börjar tälja och slipa dem, men de finns även att köpa "färdiga" men omålade. Tänk på att ha bra täljknivar och mycket sandpapper med olika grovlek. Man kan med fördel låta dem ligga i varmt vatten en stund innan man börjar tälja, men detta får bara göras en gång, det är viktigt att man inte gör det om och om igen.



Jag rekommenderar att använda hobby akrylfärg hellre än oljefärg då torktiden blir så mycket kortare, och bra penslar är ett måste! Grundmåla gärna hela hästen innan detaljmåleriet också.



Några av mina färdiga hästar!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver