tisdag 11 december 2012

Chokladtårta med cream cheese och chokladfrosting

Det här receptet blir lite som cupcake i tårtformat och därför tycker jag att lättvispad grädde till är viktigt för att få tårtkänslan. Jag gjorde den här i söndags och den var väldigt uppskattad. Den är inte för söt men ändå mäktig, så den räcker till många. Jag blev nöjd med mitt recept men nästa gång tänker jag göra ännu mer fyllning för den var så omtyckt och kanske varva in ett lager chokladmousse också, men det är bara smaksak.Ingredienser:                                                                               Sätt ugnen på 220 grader

3 st ägg
150 g smör
2 dl ljust muscovado socker
100 g vit choklad
2-2,25 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
5 msk kakao
1 krm salt
Smör och ströbröd till formen
3 dl grädde som vispas och serveras som tillbehör

1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Smält smöret, låt svalna lite och tillsätt chokladen som får smälta under omrörning.
3. Blanda ihop chokladsmeten ner i de vispade äggen och sockret.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt separat, sikta och vänd sedan ner det i smeten.
5. Sikta och vänd in blandningen i smeten med hjälp av en slickepott.
6. Smörj en form med löstagbar kant (18 cm eller 24 cm).
7. Strö ströbröd i formen och häll i smeten.
8. Grädda i ugnen i ungefär 20-25 minuter om en form med 24 cm diameter används, men använd en sticka för att se när de är färdiga. Det kan variera mellan olika ugnar. Om en lite högre botten önskas (om man vill dela den i två) så använd en form med diameter 18 cm, låt den då gräddas ca 30-35 minuter.
9. Låt svalna i kylen innan fyllning tillsätts, gärna över natten för att göra det lättare om den ska delas. För en högre tårta kan man göra två satser av bottnarna med 18 cm diameter och göra mer av fyllning och glasyr.

Fyllning:

1 dl vispgrädde
100 g philadelphiaost
125 g mascarpone
0,25-0,5 dl florsocker (smaka av hur sött du önskar det)
1 tsk vaniljpulver
0,5-1 msk bailys likör

Vispa grädden medelfast i en bunke, rör ihop färskostarna och rör ner socker, bailys samt vanilj pulver tills allt är blandat. Avsluta med att blanda ner den vispade grädden så att det mixas samman väl, om det känns löst så låt stå i kyl en stund så att det blir lite fastare innan det ska bres ut mellan bottnarna.

Glasyr: 

1dl grädde 
2 msk sirap
1 dl ljust muscovadosocker 
1 tsk vanilj 
100 g 70% choklad 
50 g smör 
0,5 tsk flingsalt

Rör ihop grädde, socker, sirap och vanilj, låt sjuda under konstant omrörning tills att det tjocknat. Ta då kastrullen från plattan och rör ner chokladen och smöret och rör tills det smält och blandats helt. Avsluta med att tillsätta flingsaltet (rör försiktigt och inte för länge) och bred över tårtbottnarna med fyllning på en gång, låt sen stå i kylen för att stelna i 2-4 timmar.

Dekorera med till exempel salt karamellsås,  färska bär, chokladstenar och servera med lättvispad grädde!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar