Fortsätt till huvudinnehåll

Chokladtårta med cream cheese och chokladfrosting

Det här receptet blir lite som cupcake i tårtformat och därför tycker jag att lättvispad grädde till är viktigt för att få tårtkänslan. Jag gjorde den här i söndags och den var väldigt uppskattad. Den är inte för söt men ändå mäktig, så den räcker till många. Jag blev nöjd med mitt recept men nästa gång tänker jag göra ännu mer fyllning för den var så omtyckt och kanske varva in ett lager chokladmousse också, men det är bara smaksak.



Ingredienser:                                                                               Sätt ugnen på 220 grader

3 st ägg
150 g smör
2 dl ljust muscovado socker
100 g vit choklad
2-2,25 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
5 msk kakao
1 krm salt
Smör och ströbröd till formen
3 dl grädde som vispas och serveras som tillbehör

1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Smält smöret, låt svalna lite och tillsätt chokladen som får smälta under omrörning.
3. Blanda ihop chokladsmeten ner i de vispade äggen och sockret.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt separat, sikta och vänd sedan ner det i smeten.
5. Sikta och vänd in blandningen i smeten med hjälp av en slickepott.
6. Smörj en form med löstagbar kant (18 cm eller 24 cm).
7. Strö ströbröd i formen och häll i smeten.
8. Grädda i ugnen i ungefär 20-25 minuter om en form med 24 cm diameter används, men använd en sticka för att se när de är färdiga. Det kan variera mellan olika ugnar. Om en lite högre botten önskas (om man vill dela den i två) så använd en form med diameter 18 cm, låt den då gräddas ca 30-35 minuter.
9. Låt svalna i kylen innan fyllning tillsätts, gärna över natten för att göra det lättare om den ska delas. För en högre tårta kan man göra två satser av bottnarna med 18 cm diameter och göra mer av fyllning och glasyr.

Fyllning:

1 dl vispgrädde
100 g philadelphiaost
125 g mascarpone
0,25-0,5 dl florsocker (smaka av hur sött du önskar det)
1 tsk vaniljpulver
0,5-1 msk bailys likör

Vispa grädden medelfast i en bunke, rör ihop färskostarna och rör ner socker, bailys samt vanilj pulver tills allt är blandat. Avsluta med att blanda ner den vispade grädden så att det mixas samman väl, om det känns löst så låt stå i kyl en stund så att det blir lite fastare innan det ska bres ut mellan bottnarna.

Glasyr: 

1dl grädde 
2 msk sirap
1 dl ljust muscovadosocker 
1 tsk vanilj 
100 g 70% choklad 
50 g smör 
0,5 tsk flingsalt

Rör ihop grädde, socker, sirap och vanilj, låt sjuda under konstant omrörning tills att det tjocknat. Ta då kastrullen från plattan och rör ner chokladen och smöret och rör tills det smält och blandats helt. Avsluta med att tillsätta flingsaltet (rör försiktigt och inte för länge) och bred över tårtbottnarna med fyllning på en gång, låt sen stå i kylen för att stelna i 2-4 timmar.

Dekorera med till exempel salt karamellsås,  färska bär, chokladstenar och servera med lättvispad grädde!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver