Fortsätt till huvudinnehåll

Frasvåfflor med körsbärssylt

Den senaste tiden har jag mest njutit över det faktum att det börjar bli vår redan i Mars och idag är en extra bra dag nu när den ljusa sommartiden äntligen är här, (plus att det dessutom är våffeldagen). Självklart måste det firas, så därför bjöd jag på våffelfika idag. 


Mitt favoritrecept är väldigt enkelt, man blandar bara 2.75 dl kallt vatten med 3.25 dl vetemjöl och lite flingsalt. Sen vispas 4 dl vispgrädde hårt och det blandas därefter samman med smeten och sen är det bara att börja grädda våfflorna (använd smör i järnet). Jag tror att det är ett Leila Lindholm recept jag läst nån gång, och det är verkligen världens godaste frasvåfflor.


Till våfflorna serverade jag vaniljgrädde (vispad grädde med 1/2 tsk vaniljpulver) och körsbärssylt. Till sylten  tar man bara 200 g urkärnade körsbär, 200g syltsocker, 1 tsk vaniljpulver och 1 msk mörk rom (kan uteslutas). Detta blandas i en kastrull för att få koka samman i några minuter, och sen ska det bara svalna (om man vill att det ska bli mer sylt än sås) innan servering.

Med en rejäl våffel-koma tänkte jag sen sitta ute i solen och njuta idag, men den lyste mest med sin frånvaro. I torsdags däremot så hade jag fin besök av min mycket höggravida vän och då var det vår i luften vill jag lova. Så nu hoppas jag bara att det blir mer av det, nu när sommartiden ändå är här!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver