Fortsätt till huvudinnehåll

Sessas Havrekakor med vit choklad och tranbär

Inför år 2012 gav jag några nyårslöften till mig själv som alla år, och det innefattade bland annat att testa nya saker, baka mer och gå ner i vikt. Kanske inte den bästa kombination om man ska lyckas med vikten just. Men, sen slog det mig att det faktiskt borde kunna funka strålande, så länge jag inte äter upp allt det jag bakar helt själv. Så i den andan har jag bakat här på morgonen, och så kommer jag bjuda på kakorna till våra kunder på salongen. Så nu ska jag bara hålla mig undan från kakfatet när jag är där, haha. 


Sessas Havrekakor med vit choklad och tranbär

Ingredienser (50 st normalstora eller 100 st små)     
Sätt ugnen på 175°

Ingredienser:


300 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl 
1 tsk vaniljpulver
1 msk ljus sirap
3 dl ekologiskt rör socker
2 dl torkade tranbär
2 dl hackad vit choklad (frys den gärna en stund innan)
6 dl havregryn
1,5 tsk bikarbonat


1. Blanda samman vetemjöl och bikarbonat väl, och tillsätt därefter alla ingredienser utom chokladen och bären och arbeta samman tills det är en deg.

2. Rulla dem som bollar och lägg ut dem ganska glest på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

3. Platta till bollarna en aning och tryck försiktigt ner choklad bitar och bär. Grädda dem därefter i omgångar, i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna ordentligt!

Kommentarer

  1. Du kan ju alltid bjuda mig =)

    SvaraRadera
  2. Absolut! Och du är alltid välkommen in på salongen på kaffe och kaka!:)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver