Fortsätt till huvudinnehåll

Macarons in the making

Jag har alltid älskat macarons, även innan de blev en fluga. Jag gillar att de är så små, så söta och så färgglada. Trots det har jag aldrig provat baka dessa, men nu bestämde jag mig för att skaffa både inspiration och hjälpmedel.Så sagt och gjort! Jag beställde tre böcker och en speciell silikonmatta med tydliga mallar just för macarons. Till mina glada förvåning upplevde jag det inte alls krångligt även om det var lite tidskrävande. Ett tips är i alla fall att ha lugn och ro, för det är viktigt med precision.



Dessvärre var lugn och ro något jag inte hade förärats. Jag passade nämligen en valp, som givetvis var övertrött och levde rövare just då. Så jag hade därför lite bristande fokus som ledde till inte bara ett misstag från min sida. För att nämna en sak så skulle först en bas av sockerlag kokas till karamell när jag gjorde kola-fyllningen. Eftersom karamell lätt bränns vid så var jag lite extra "snabb". Så vad gör jag? Jo, istället för att försiktigt först värma och sen röra ner de övriga ingredienserna i den kokheta karamellen så vänder jag på det och häller karamellen i kalla vispgrädde. Vilket ledde till att allt fräste, bubblade och sen bildade ett stenhårt karamell täcke som jag fick smälta långsamt. Onödigt extrajobb minst sagt.

Trots några "små" missöden så blev slutresultatet riktigt bra, och den salta karamellen hade jag helst ätit upp med sked istället, för den var magiskt god!  Sen tycker jag att det viktigaste är smaken, det är helt okej om de blir fula, trasiga eller vad det än må vara. Att baka ska vara roligt och funkar misslyckade kakor och pajskal för Per Morberg och hans TV-program så funkar det definitivt för mig, ha,ha. Men övning ger färdighet och att baka macarons är verkligen något för mig! Jo och nästa gång så skriver jag ner och lägger ut receptet också, det missade jag nämligen också haha.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver