Fortsätt till huvudinnehåll

Grundrecept macarons


Det här mitt grundrecept jag använder till macarons som jag kommer hänvisa till i mina recept, sen tillsätter man utöver det smaksättning i macaronsmeten, färg och givetvis olika fyllningar mellan.

Ingredienser (ger ca 20-25 kompletta macarons)                                                           175 grader

100 g finmald mandel (gärna köpt mandelmjöl så sparar man extremt mycket tid)
150 g florsocker
125g rumstempererade ekologiska äggvitor*
60 g strösocker
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
1 krm salt

Om smaksättning i form av essens tillsätts, så lägger jag till lite extra mandelmjöl för att kompensera för vätskan. Det ser man på smetens konsistens när de torra ingredienserna vänds samman med marängen. 

*(Ekologiska ägg ger bättre maräng och det står gram istället för ett visst antal ägg, då vikten kan variera så pass mycket från ägg till ägg men i det här fallet blev det exakt 4 äggvitor)

 1. Om du inte lyckats få tag i mandelmjöl så börja du med att skålla mandeln och sen låta den torka helt. Finmal den därefter, helst i kvarn men använd en stavmixer eller mateberedare i annat fall. Det är dock svårare att lyckas med macarons då mandeln är mixad istället för mald. 

2. Väg upp 100 g av mandelmjölet, sikta det för att sen blanda ihop det med florsocker som mixas samman väl. Här tillsätter jag smaksättning och färg om det är torra ingredienser, tex kakao, lakritspulver etc. Samt om det är pulverfärg.

3. Väg upp äggvitorna i en metallskål och vispa det sedan till ett hårt skum. Jag brukar knäcka ett ägg i taget i ett glas och sen hälla i bunken ett åt gången, så slipper man börja om helt om någon del av en äggula följer med. Strösockret ska tillsättas sen lite, lite i taget samt saltet. Marängen är klar när du kan vända upp och ned på skålen utan att den flyttar på sig. Här tillsätter jag sist av allt smaksättning eller färg om de är i flytande form, så att man lätt kan smaka av samt se att det blir den färg man önskar.

4. De torra ingredienserna ska sen vändas mycket försiktigt ner i marängen tills allt blandats utan att luftigheten försvunnit men att den blivit jämn och fin. Kontrollera konsistensen genom att lyfta lite med en slev, det ska droppa av som en jämn och flytande massa 

5. Fyll en spritspåse och spritsa alla rundlar noggrant i samma storlek, ca. en femkronas storlek är lagom. Antingen på en macaron silikon plåt som har färdiga mallar eller på plåtar med bakplåtspapper. Låt slutligen kakorna torka i minst 15 minuter, men helst upp till 60 minuter ytan, de ska vara torra på ytan. 

6. Grädda kakorna i cirka 20-25 minuter på 175 grader i nedre delen av ugnen. De ska vara hårda på ytan, lite sega inuti samt ganska torra under, men låt dem svalna helt så att de går att lossa försiktigt. Lägg sen på galler och låt gärna stå i ett dygn, man kan låta dem vara kvar på silikonduken de gräddats på i ett dygn istället om man vill. Därefter läggs den fyllning man valt på hälften av undersidorna och som sen läggs de samman försiktigt med en halva utan fyllning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver