söndag 29 januari 2012

Grundrecept macarons


Det här mitt grundrecept jag använder till macarons som jag kommer hänvisa till i mina recept, sen tillsätter man utöver det smaksättning i macaronsmeten, färg och givetvis olika fyllningar mellan.

Ingredienser (ger ca 20-25 kompletta macarons)                                                           175 grader

100 g finmald mandel (gärna köpt mandelmjöl så sparar man extremt mycket tid)
150 g florsocker
125g rumstempererade ekologiska äggvitor*
60 g strösocker
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
1 krm salt

Om smaksättning i form av essens tillsätts, så lägger jag till lite extra mandelmjöl för att kompensera för vätskan. Det ser man på smetens konsistens när de torra ingredienserna vänds samman med marängen. 

*(Ekologiska ägg ger bättre maräng och det står gram istället för ett visst antal ägg, då vikten kan variera så pass mycket från ägg till ägg men i det här fallet blev det exakt 4 äggvitor)

 1. Om du inte lyckats få tag i mandelmjöl så börja du med att skålla mandeln och sen låta den torka helt. Finmal den därefter, helst i kvarn men använd en stavmixer eller mateberedare i annat fall. Det är dock svårare att lyckas med macarons då mandeln är mixad istället för mald. 

2. Väg upp 100 g av mandelmjölet, sikta det för att sen blanda ihop det med florsocker som mixas samman väl. Här tillsätter jag smaksättning och färg om det är torra ingredienser, tex kakao, lakritspulver etc. Samt om det är pulverfärg.

3. Väg upp äggvitorna i en metallskål och vispa det sedan till ett hårt skum. Jag brukar knäcka ett ägg i taget i ett glas och sen hälla i bunken ett åt gången, så slipper man börja om helt om någon del av en äggula följer med. Strösockret ska tillsättas sen lite, lite i taget samt saltet. Marängen är klar när du kan vända upp och ned på skålen utan att den flyttar på sig. Här tillsätter jag sist av allt smaksättning eller färg om de är i flytande form, så att man lätt kan smaka av samt se att det blir den färg man önskar.

4. De torra ingredienserna ska sen vändas mycket försiktigt ner i marängen tills allt blandats utan att luftigheten försvunnit men att den blivit jämn och fin. Kontrollera konsistensen genom att lyfta lite med en slev, det ska droppa av som en jämn och flytande massa 

5. Fyll en spritspåse och spritsa alla rundlar noggrant i samma storlek, ca. en femkronas storlek är lagom. Antingen på en macaron silikon plåt som har färdiga mallar eller på plåtar med bakplåtspapper. Låt slutligen kakorna torka i minst 15 minuter, men helst upp till 60 minuter ytan, de ska vara torra på ytan. 

6. Grädda kakorna i cirka 20-25 minuter på 175 grader i nedre delen av ugnen. De ska vara hårda på ytan, lite sega inuti samt ganska torra under, men låt dem svalna helt så att de går att lossa försiktigt. Lägg sen på galler och låt gärna stå i ett dygn, man kan låta dem vara kvar på silikonduken de gräddats på i ett dygn istället om man vill. Därefter läggs den fyllning man valt på hälften av undersidorna och som sen läggs de samman försiktigt med en halva utan fyllning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar