söndag 22 januari 2012

Fantastiska lakritsmacaronsNu har jag bakat macarons igen, och den här gången med min personliga favorit smak, lakrits. Jag tycker att det är lite trist att många macaron recept har biskvier som bara färgats utan smaksättning och att det är fyllningen enbart som ska ge smaken. Därför gjorde jag ett eget recept nu, både med smaksatt biskvi men framför allt med lite annorlunda proportioner. Mina förra macarons jag gjorde med choklad och salt karamell blev lite snyggare än dessa tycker jag. 

Men nu satsade jag på att göra ett recept som gav lättare, sprödare och segare macarons som bara smälter i munnen. Vilket lyckades riktigt bra. Var bara försiktig när de ska pressas samman då marängen spricker lätt, men det är de väl värda. Dessa är naturliga till så vida att de inte är färgade svarta, men det är enbart för att jag vill skilja dessa från mina salmiak macarons som jag tänker gör svarta. För att hitta bra hushållsfärger och en massa annat roligt till bakning så rekommenderar jag mina två favoritsidor Tårdecor och Lyckas med mat där jag brukar hitta allt jag kan tänkas behöva.

Idag har jag också beställt hem mandelmjöl från Werners gourmet service efter att ha blivit avskräckt sen jag gjort eget till den här satsen samt till den förra. För det är är inte värt krånglet med att göra mandelmjölet, då mandeln först ska skållas och torka helt och sen helst malas eller i andra hand mixas. Jag har testat både varianterna, och att använda mixerstav var inte optimalt. För trots två timmars torktid efter skållningen så blev det en fuktig massa, vilket ledde till att jag var tvungen att torr rosta allt för att kunna få ett mjöl att sikta ner i florsockret. Så mitt tips är definitivt att köpa färdig så slipper man att en massa tid bara går till spillo. 


Frasiga Lakrits Macaron

Ingredienser (ger ca 20-25 kompletta macarons)

100 g finmald mandel (gärna köpt mandelmjöl så sparar man extremt mycket tid)
150 g florsocker
125g rumstempererade ekologiska äggvitor*
60 g strösocker
1 krm salt
2 msk lakritspulver **

*(Ekologiska ägg ger bättre maräng och det står gram istället för ett visst antal ägg, då vikten kan variera så pass mycket från ägg till ägg men i det här fallet blev det exakt 4 äggvitor)
**(Det kan beställas från Borgeby kryddgård, jag köpte mitt på delikatessbutiken DUÅ i Umeå) 

Salt lakrits karamell

80 g strösocker
3 msk vatten
70 g mörkt muscavadosocker
10 st turkisk peppar karameller
1 msk lakrits
50 g rumstempererat smör
1 dl rumstempererat vispgrädde
½ tsk havssalt

 1. Om du inte lyckats få tag i mandelmjöl så börja du med att skålla mandeln och sen låta den torka helt. Finmal den därefter, helst i kvarn men använd en stavmixer eller mateberedare i annat fall. Det är dock svårare att lyckas med macarons då mandeln är mixad istället för mald. 

2. Väg upp 100 g av mandelmjölet, sikta det för att sen blanda ihop det med lakritspulver och florsocker som mixas samman väl. 

3. Väg upp äggvitorna i en metallskål och vispa det sedan till ett hårt skum. Jag brukar knäcka ett ägg i taget i ett glas och sen hälla i bunken ett åt gången, så slipper man börja om helt om någon del av en äggula följer med. Strösockret ska tillsättas sen lite, lite i taget samt saltet. Marängen är klar när du kan vända upp och ned på skålen utan att den flyttar på sig. 

4. De torra ingredienserna ska sen vändas mycket försiktigt ner i marängen tills allt blandats utan att luftigheten försvunnit men att den blivit jämn och fin. Kontrollera konsistensen genom att lyfta lite med en slev, det ska droppa av som en jämn och flytande massa 

5. Fyll en spritspåse och spritsa alla rundlar noggrant i samma storlek, ca. en femkronas storlek är lagom. Antingen på en macaron silikon plåt som har färdiga mallar eller på plåtar med bakplåtspapper. Pudra över lakritspulver på hälften av kakorna (de som blir överdelar). Låt slutligen kakorna torka i minst 15 minuter, men helst upp till 60 minuter ytan, de ska vara torra på ytan. 

6. Grädda kakorna cirka 15 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. De ska vara hårda på ytan, lite kletiga inuti samt torra under. Låt dem svalna riktigt ordentligt och lossa dem försiktigt sen. 

Salt lakrits karamell

1. Börja med att förbreda en skål med muscovadosocker, lakritspulver och turkisk peppar (som har mortlats till pulver/små smulor) samt mät upp grädden och smöret. Ställ detta åt sidan redo att röras ner i steg 3. 


2. Blanda strösocker och vatten som en sockerlag i en kastrull, koka det under försiktig omrörning , rör så lite som möjligt och använd metall eller träsked (vissa i plast kan smälta) tills det blivit gyllenbrunt och karamelliserat.


3. Värm vispgrädden under tiden, lyft sen karamellen från plattan och häll försiktigt ner alla övriga ingredienserna i karamellen. Rör tills det smält samman hyfsat och ställ tillbaka den på plattan, låt sjuda i 2-5 minuter under omrörning, tills det tjocknat. Testa genom att se att den kan täcka baksidan på en sked. 

4. Ta bort från värmen, rör i saltet och häll i en värmetålig skål så att det får svalna och tjockna litegrann. Lägg sen en klick på hälften av undersidorna och tryck därfter ihop med en halva utan fyllning. 


Det brukar tack och lov oftast gå bra att frysa macarons, och tur det. För i annat fall skulle jag äta upp alla på en gång ha,ha.
2 kommentarer:

  1. Galet goda macaronger!!!!Fyllningen skulle man kunna äta som sås på glass.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du tyckte om dem! Och det var en riktigt bra idé, jag ska nog göra ett glassrecept inspirerat av dessa:)

      Radera