onsdag 25 januari 2012

Lyxiga chokladbollar


Det är så tråkigt att vara hemma sjuk, och när jag var liten så var den bästa medicinen alltid densamma. Att baka! Så nu när jag ligger hemma och kurerar mig så tänkte jag att varför inte göra just det? Det är lätt hänt att man tycker lite synd om sig själv såna här dagar, så vad passar då bättre än choklad? Ja, eller närmare bestämt mina chokladbollar. De är perfekta att unna sig när man inte har så mycket ork, för de går så snabbt att göra. Sen kan man också intala sig att de är lite nyttiga. Havregrynen innehåller nyttiga betaglukaner som är bra för magen samt mycket annat, och choklad är lite av en hälsobomb i sig. Det finns forskning som visar på att antioxidanterna i kakao förbättrar hälsan, och att det innehåller ämnen som ökar hjärnans prestationsförmåga, förbättrar minnet, samt att ökar nivåerna av serotonin och dopamin. Även om receptet innehåller lite annat också så tror då jag att livsnjutning är bästa sättet att bli frisk snabbt! 

Mina choklad och espresso bollar

200 g rumstempererat smör (inte margarin)
100 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
2-3 msk kakao
5 dl havregryn
4 msk kall stark espresso 
Som garnering gillar jag att använda kakao blandat med lite snabb espresso pulver. Pärlsocker, kokos, strössel eller liknande ger en mildare och sötare smak. 

1. Finhacka chokladen och rör ihop med alla torra ingredienser

2. Tillsätt smöret och knåda samman, häll därefter i espresson och knåda ihop.

3. Forma bollar stora som ett matskeds mått och rulla i garneringen för att sen ställa i kylen tills de stelnat lite. Ta gärna en kopp kaffe till och frys in de som blir över.

Nu ska jag fortsätta mitt kurerande med att ta ett varmt skumbad, och kanske äta nån till chokladboll, så ska jag nog bli frisk på ett kick. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar