Fortsätt till huvudinnehåll

Lyxiga chokladbollar


Det är så tråkigt att vara hemma sjuk, och när jag var liten så var den bästa medicinen alltid densamma. Att baka! Så nu när jag ligger hemma och kurerar mig så tänkte jag att varför inte göra just det? Det är lätt hänt att man tycker lite synd om sig själv såna här dagar, så vad passar då bättre än choklad? Ja, eller närmare bestämt mina chokladbollar. De är perfekta att unna sig när man inte har så mycket ork, för de går så snabbt att göra. Sen kan man också intala sig att de är lite nyttiga. Havregrynen innehåller nyttiga betaglukaner som är bra för magen samt mycket annat, och choklad är lite av en hälsobomb i sig. Det finns forskning som visar på att antioxidanterna i kakao förbättrar hälsan, och att det innehåller ämnen som ökar hjärnans prestationsförmåga, förbättrar minnet, samt att ökar nivåerna av serotonin och dopamin. Även om receptet innehåller lite annat också så tror då jag att livsnjutning är bästa sättet att bli frisk snabbt! 

Mina choklad och espresso bollar

200 g rumstempererat smör (inte margarin)
100 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
2-3 msk kakao
5 dl havregryn
4 msk kall stark espresso 
Som garnering gillar jag att använda kakao blandat med lite snabb espresso pulver. Pärlsocker, kokos, strössel eller liknande ger en mildare och sötare smak. 

1. Finhacka chokladen och rör ihop med alla torra ingredienser

2. Tillsätt smöret och knåda samman, häll därefter i espresson och knåda ihop.

3. Forma bollar stora som ett matskeds mått och rulla i garneringen för att sen ställa i kylen tills de stelnat lite. Ta gärna en kopp kaffe till och frys in de som blir över.

Nu ska jag fortsätta mitt kurerande med att ta ett varmt skumbad, och kanske äta nån till chokladboll, så ska jag nog bli frisk på ett kick. 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver