Jag är hemskt förtjust i Leila Lindholms saffransskorpor, ja eller hennes mammas skorpor rättare sagt och de är nog en av mina favoriter när det kommer till julfika. De är perfekta till vardags när man vill ha något litet och de är så goda. Jag har gjort om det lite och bytt ut mandeln mot vit choklad och svarta vinbär. Det blir en underbara blandning av sötma och syrlighet och är godast med lite smör på tycker jag. Oftast är det mina helt egenskapade recept här på bloggen men det här är Leilas recept och mitt tillägg som kommer nedan.
Ingredienser:
100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel (jag bytte ut det mot 100 g kyld vit choklad och 100 g frysta svarta vinbär, de får inte vara tinade)
råsocker (jag bytte det mot pärlsocker)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med och vänd ner det i bunken. Blanda i choklad och vinbär men arbeta snabbt så att vinbären inte hinner tina och mosas av värmen från händerna.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över pärlsocker.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).
Kommentarer
Skicka en kommentar