Bruschetta är alltid gott tycker jag och kan göras som ett enkelt försnack eller som en förrätt beroende på storlek. Här har jag gjort ett recept som är en variant av den klassiska tomat bruschettan men i mix med den klassiska svenska lök och tomat salladen. Det är optimalt på rostat lantbröd, men det är gott att ha till kött också, som på bilden nedan då det är fördelat över grillad fläskfilé.
Tomat röran: Köttet från 3 solmogna tomater hackas fint (ta bort kärnorna så att det inte blir så blött), i det blandas sen en hel kruka färsk basilika som hackats. Finhacka därefter 1/2-1 gul lök, 2 vitlöksklyftor och 2 st röda chilifrukter (mild 5 av 10). Rör ihop allt och blanda sedan en vinägrett innehållande; 2 tsk honung, 2 tsk rödvinsvinäger, saften av 1/2-1 citron, 3-4 msk god olja, 1 tsk salt och nymalen svartpeppar. Förbered gärna på morgonen och låt stå i kylen under dagen och riktigt gotta till sig, tänk på att ha lock då allt i kylen annars kommer få smak av det här.
Sen behövs också lantbröd, ett par klyftor vitlök, olja eller/och smör. Skiva ett gott lantbröd och rosta i ugn med lite pressad vitlök, samt smör eller god olja. Fördela tomatröran på de varma ugnsrostade brödskivorna och njut! Drick gärna en torr Prossecco eller ett ljust italienskt öl till!
Kommentarer
Skicka en kommentar